Proč se stát pěstounem

29. dubna 2016 07:14, aktualizováno 06:14,

V Plzeňském kraji je stále v evidenci několik set dětí do náhradní rodinné péče, tedy dětí, které potřebují stabilní zázemí náhradní rodiny. V převážné většině se jedná o děti, které mají svou biologickou rodinu, často mají rodiče nebo alespoň prarodiče zájem s dětmi udržovat kontakt, ale nedokážou, nemohou nebo nechtějí se o své děti trvale postarat. Běžné věci, které se nám zdají v životě jednoduché, mohou být pro děti vyrůstající mimo rodinu velmi nesnadné. O tom, že lásky plné rodinné prostředí a individuální péče je pro dítě to nejlepší, bylo již mnoho řečeno i napsáno.

A jací by měli být pěstouni? Rodina, která se rozhodne přijmout dítě, by měla být hlavně tolerantní a přijímající. Pěstoun by měl mít dostatek sil a být pevně rozhodnutý pomoci opuštěnému dítěti. Hledáme pěstouny, kteří by byli schopni přijmout dítě do své rodiny, dát mu lásku, péči, poskytnout mu podporu a zázemí, jednoduše budoucnost. Hledáme toho, kdo se nebojí překážek. Děti si s sebou nesou celou svou historii, křivdy, otázky, šrámy na duši a dříve či později budou mít potřebu zpracovat svou vlastní identitu. Pěstoun musí být ochoten se vzdělávat, musí být ochoten spolupracovat při výchově svěřeného dítěte s odborníky a umožňovat dítěti zachování kontaktu s biologickou rodinou.

Možná ve Vás myšlenka stát se pěstounem zraje už delší dobu, nebo jste na téma pěstounské péče narazili teprve nedávno. Jestli si myslíte, že byste i Vy mohli nabídnout těmto dětem místo ve svém životě, tak neváhejte a nebojte se na nás obrátit. Možná hledáme právě Vás!

 

(kontakty naleznete v záložce Jak se stát pěstounem – Kam se obrátit)